oncalllama lagibaru dah babymahuoncallismaReal money online pokerhukumkonsert jadi berhananasudah

Dr. Syamirul

Adakah merotan itu satu-satunya cara mendidik anak yang kita tahu @ Islam ajarkan?

Rakyat muslim Malaysia girang meraikan kejayaan “mempertahankan” nama Tuhan dari digunakan oleh penganut agama Kristian.

Saya teringat sepotong dialog dari filem PK yang mencetuskan kontroversi besar di India,

“Earth is a tiny speck among millions of galaxies and universes, and He is the Creator of all. Why do we feel the need to ‘protect’ the Almighty? And does He even need our protection?!”

“Tatkala kita melihat bencana alam itu sebagai bentuk hukuman Tuhan, maka pasti mula mencari ikhtiar atau jalan singkat menebus dosa.

Para agamawan saat ini hadir menawarkan solusi yang pelbagai.

Tidak mengejutkan seandainya ada yang teruja dan menghabiskan wang beratus ribu untuk ritual tertentu sebagai ‘penyucian’, terus meninggalkan rasional dan tradisi keilmuan.”

Oncall Dan Megi

“Salam, doktor. Labor room ni. Patient tadi, baby dah out. Tapi tak crying!”

Hah! Aku baru hendak menyuapkan megi cup, makanan pertama aku sejak siang tadi. Lantas dalam kegelapan malam jam 4 pagi, aku berlari keluar dari bilik oncall menuju ke labor room yang jaraknya cuma 20 meter.

Setibanya di labor room,

“Eheh sori doktor, baby dah cry dah, baru je lepas saya letak telefon tadi.”

Aku pun memeriksa bayi berkenaan, mendengar bunyi jantungnya, membersihkannya.

Sepuluh minit kemudian, setelah memastikan bayi itu benar-benar sihat, aku pun kembali ke bilik oncall untuk menikmati megi ku.

Dan megiku sudah kembang.

Mengucapkan “merry christmas” dari seorang muslim kepada rakan Kristian, ada pelbagai pendapat disisi Islam.

Al-Qardhawi contohnya, mengharuskannya dengan memetik dua perkara iaitu maqasid dan hakikat bahawa pembahagian zhimmi/harbi tidak lagi relevan di zaman ini.

Manakala ulama terdahulu seperti Ibnu Taymiyyah dan Ibnu Qayyim, mengharamkannya.

Mahu tidak mahu, kita mesti sedar akan hakikat bahawa terdapat keluasan fiqh dan kebebasan untuk berpegang kepada pendapat dan l hujah ulama yang diyakini lebih rajih oleh masing-masing.

Cumanya seperti yang saya pernah sebut, kat Malaysia ini, ada sesetengah orang (baca: ISMA) yang suka nak paksa-paksa “islam cara aku sahaja yang betul, cara orang lain semua haram belaka”. Sesiapa yang tidak mengikut fatwa ISMA maka nescaya dilabel mereka liberal, sesat, ancaman Islam.

Selamat menyambut hari krismas buat para pembaca kristian di laman blog ini, juga kepada rakan-rakan saya yang beragama Kristian!

Seringkali ujian dan musibah dari Allah melanda negara kita di penghujung tahun.

Antara yang masih segar di ingatan saya adalah bencana ribut Gregg di Sabah hampir belasan tahun lampau. Saya yang ketika itu masih sekolah rendah, cukup terkesan dengan fenomena itu.

Tahun ini, bencana menimpa hampir seluruh negara dalam bentuk banjir besar.

Ramai yang mendesak konsert akhir tahun dibatalkan. ironinya, malam tahun baru nanti, penuh juga dengan pengunjung. Sampai nak berhanana pun dah jadi konsert juga.

Sejak saya “naik pangkat” ni, saya dapati semakin sedikit masa untuk saya menulis panjang lebar.

Justeru saya sediakan ruangan kecil ini sebagai medan celoteh pendek saya.

Saya akan terus melontarkan buah fikiran dan pandangan peribadi saya, juga kemaskini terbaru secara ringkas melalui ruangan ini.

Wassalam.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pkr-wajib-sokong-hudud-di-kelantan-kata-pas-selangor

Ini masalah kebanyakan kita.

Bila kita kata kita tidak setuju hudud dilaksanakan, maka kita dikatakan menolak hukum Allah.

Padahal yang kita tak setuju tu hudud Kelantan, bukannya hudud Allah.

Kelam Kabut (Bahagian Satu)

Kelam Kabut (Bahagian Satu)

"Doktor, get ready, we don't have enough ambulance today. Ambulans kita pergi sana-sini angkut mangsa banjir!" Saya yang masih terpinga-pinga,…

Rohingya Bernama Muhammad

Rohingya Bernama Muhammad

  Saya menggeleng-gelengkan kepala. "Lelaki Myanmar diculik ditemui mati ditanam." Berita akhbar berkenaan benar-benar menggusarkan jiwa saya. Sebuah kenangan tergamit…

Aireen

Aireen

"Aireen tak payah ikut lah..kan tak mandi lagi tu..papa belikan nasi lemak sekejap je..." "Ala...nak ikut jugak...." rengek anak kecil…

Assalamualaikum, tempat baru!

Assalamualaikum, tempat baru!

Hari ini, sudah hampir dua minggu saya melaporkan diri bertugas di tempat baru. Bertugas sebagai MO di sebuah hospital daerah,…

MamaPride, adalah Doctor’s Pride

MamaPride, adalah Doctor’s Pride

Sekalung tahniah diucapkan kepada rakan-rakan doktor dari Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (PAPISMA), sebuah organisasi yang mengumpulkan doktor-doktor muslim,…

GID : Antara Perubatan Dan Syariah

GID : Antara Perubatan Dan Syariah

GID : Antara Perubatan Dan Syariah DIAGNOSIS Sebagai seorang pegawai perubatan, antara tanggungjawab terbesar adalah membuat diagnosis. Membuat diagnosis bermaksud…

Persediaan Menjalani Housemanship

Persediaan Menjalani Housemanship

RUSSIAN GRADUATES SUCKS Saya, graduasi dari sebuah sekolah perubatan di negara Russia. Umum dalam kalangan doktor, mempunyai tanggapan yang tersendiri…

Aku, Buku Merah, Dan Ibu Itu

Aku, Buku Merah, Dan Ibu Itu

"Puan, jadi kandungan ini anak sulung puan, berusia 35 minggu..puan dimasukkan ke wad semalam sebab contraction datang awal, kan." Ibu berkenaan…

Menulis, Stress Dan Working Environment

Menulis, Stress Dan Working Environment

Menulis, Stress Dan Working Environment BLOG "DR.SYAMIRUL.MY" Ketika saya mengambil keputusan untuk berhenti berFacebook beberapa bulan lalu, saya menjadikan blog…

HO Dulu Dan Sekarang

HO Dulu Dan Sekarang

HO Dulu Dan Sekarang "Ewah, Dr Syamirul. Baru berapa hari jadi MO dah nak kutuk-kutuk HO pula." Itu agaknya persepsi…

Hari Terakhir Sebagai Houseman

Hari Terakhir Sebagai Houseman

Seminggu ini, saya agak sibuk. Di celahan Raya Korban, saya menduduki exam, assessment dan soalan viva dari specialist bagi menamatkan…

A Gift Of Life

A Gift Of Life

A Gift Of Life Anugerah Kehidupan "Saya mai mau derma saya punya organ." Lelaki berbangsa Cina itu tiba-tiba muncul di…

Salam Aidiladha 2014

Saya, isteri dan anak-anak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua saudara mara yang dikasihi, sahabat handai yang disayangi, dan…

1 of 3
123